Categories
Hayır Lokması

Hayır Lokması Nedir?

Hayır lokması nedir? Hayır için yapılan lokma tatlılarının hayır üzere ücretsiz olarak dağıtılması ve ikram edilmesidir. Yani ücretsiz olarak dağıtılan ve hayır dua beklentisi ile, hayırlara vesile olması niyeti ile ikram edilen bir tatlıdır. Ülkemizin dört köşesinde bilinen ve sık sık yapılıp dağıtılan hayır lokması yakın dönemde çok daha sık tercih edilir oldu.

Hayır lokması şerbetli ve son derece hafif bir tatlıdır. Hafif bir tatlı olduğu için kolay kolay kimseye dokunmaz ve rahatsızlık vermez. Şeker hastalığı olan insanlar için bile küçük miktarlarda tüketilmesinde herhangi bir sakınca olmadığı söylenir. Bu sebeplerde dolayı çok sevilen ve çok tüketilen bir tatlı olduğu için ve her kesime hitap ettiği için genelde hayır işlerinde bu lokma ikram edilmektedir.

Çok uzun yıllardır genellikle Ege bölgesinde her sokakta, her caddede neredeyse tüm camii önlerinde hayır lokması dökülüyor. İzmir, Manisa, Balıkesir ve Aydın gibi illerde bahsedildiği üzere oldukça sık olarak hayır lokması dağıtanlara denk gelmeniz muhtemeldir.

Tabiki bu kültür yalnızca Ege bölgesine has olmamakla beraber ülkemizin her bölgesinde tercih edilen bir hayır işidir. Hayır lokması dağıttırmaktan ziyade insanlar önce lokmaları kendileri evlerinde yaparak çocuklara dağıttırıyorlardı. Kültürlerine göre tatlı ve tuzlu olarak 2 farklı lezzetle lokma yapılıyordu.

Hayır Lokması Yapan Firmalar

Hayır lokması dağıtmak gün geçtikçe sık talep edilen bir hayır işi olması sebebiyle günümüzde artık bu iş bir sektör haline geldi. Bu işi yapan firmalar, müşterilerinin verdiği adreste, müşterilerinin istediği gün ve saatte, yani nerde ve ne zaman isterlerse orada hizmet veriyor.

Özel donanımlı araçlarda lokmalar müşterilerinin istedikleri adreslerde hazırlanır. Araçlarının kasasında bulunan Lokma kızartma tezgahı, şerbetleme ekipmanları, hayır lokmasını dağıtmak üzere kullanılan ikramlık ürünler ile birlikte adrese giderler.

Daha önceden hazırlanmış olan mayalı hamur, lokma ustası tarafından kızartılmaya başlanır. Kızartılan lokmalar şerbetlemek üzere yağdan çıkartılır. Araçta genelde 2 kişilik bir lokma ekibi çalışır. Ustalardan birisi hayır lokmasını kızartırken diğer usta ise kızaran lokmalar şerbetleyerek ikram edilecek kaselere doldurmakla görevlidir.

Müşterilerinin talep ettiği kişi sayısına göre lokma dökülür. Örneğin 500 kişilik bir lokma sipariş edilmiştir. 500 kişilik lokma hazırlanır ve tüm lokmalar bitene kadar araç orada bekler ve lokmalar bitince firmaların oradaki işleride bitmiş olur.

 

Bizleri Youtube Kanalımızdan Takip Edebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kategoriler